A Magyar Filozófia Társaság Elnökségének nyilatkozata

A Magyar Filozófia Társaság 

Elnökségének nyilatkozata

 

A Magyar Filozófia Társaság Elnöksége megnyugvással vette tudomásul, hogy a rendőrség bűncselekmény hiányában lezárta a filozófuspályázatok ügyében elrendelt nyomozást.

Mindannyian emlékszünk rá: 2011 januárjában és februárjában Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos – egy előzetes vizsgálat után – négy pályázat ellen tett följelentést (ezek vezetői Heller Ágnes, Vajda Mihály, Borbély Gábor és Steiger Kornél voltak). Két pályázat (melyek vezetői Radnóti Sándor és Weiss János voltak) ügyében végül nem született följelentés. Időközben nemcsak a filozófus szakmán belül, hanem szélesebb egyetemi körökben is megfogalmazódott a gyanú: a szóban forgó pályázatok felülvizsgálata majd följelentése egy általános értelmiség- és felsőoktatás-ellenes kampány része.

Az elnökség köszönetét szeretné kifejezni mindazoknak a napi- és hetilapoknak, amelyek az ügyről objektív szellemben írtak, továbbá azoknak a civil és politikai szervezeteknek, bel- és külföldi személyeknek, köztük számos Nobel díjas tudósnak, akik a megvádolt filozófusokkal kapcsolatban szolidaritási nyilatkozatot tettek.

 2012. június 22.