Hang, szó, szellem / 19. századi filozófiai konferencia

A Magyar Tudományos Akadémia Debreceni Területi Bizottság Filozófiai Munkabizottsága november 30-án konferenciát rendez Hang, szó, szellem címmel az MTA DAB székházban. A rendezvényen olyan filozófiatörténeti előadásokat hallhatunk, amelyek a „hosszú” 19. század gazdag bölcseleti irodalmának valamely szerzőjét, témáját, irányzatát vagy korszakát a címben szereplő három kifejezés legalább egyikének kontextusában tárgyalja.

A középpontban a nyelviséget tematizáló előadások lesznek, de a tágan értett nyelvfilozófiai megközelítésen túl is számíthatunk a címhez illeszkedő, bármely filozófiai diszciplínához kötődő prezentációra. A logikatörténeti, nyelvfilozófia-történeti, stilisztikai-retorikai témájú, esztétikai stb. indíttatású elemzések mellett a német idealizmus képviselőinek releváns gondolatai is terítékre kerülnek a szakmai találkozón.

A kései felvilágosodástól a német idealizmuson és romantikán, valamint a posztidealista bölcseleten át a századforduló életfilozófiai, neokantiánus, pozitivista tendenciáival bezárólag mindenfajta megközelítés bemutatásának lehetőséget biztosítunk.

A rendezvényt egy évről évre megrendezendő, a 19. század filozófiájával foglalkozó konferenciasorozat első eseményének szánjuk.

Időpont: 2019. november 30. (szombat)
Helyszín: MTA DAB székház (4032 Debrecen, Thomas Mann u. 49.)

Szervező: Dr. Tánczos Péter (DAB Filozófiai Munkabizottság, titkár – DE Filozófia Intézet, egyetemi adjunktus)